ALLSOL

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 4 Landscape of the Soul

Understanding the text

Question:- 1. (i) Contrast the Chinese view of art with the European view with examples.

Answer:-  In Chinese art, the goal is to capture the essence of inner life and spirit. This may be seen in Wu Daozi’s artwork.

The goal of European art is to achieve illusionistic similarity. The painting of the fly by Quinten Metsys is an example of this.

 (ii) Explain the concept of shanshui.

Answer:-  Shanshui literally means ‘mountain-water,’ which when combined form the term ‘landscape.’ It reflects the Daoist perspective of the universe, which incorporates more than two elements in a picture — Yang, the mountain, Yin, the water, and the third element, the Middle Void, which connects the two.

Question:- 2. (i) What do you understand by the terms ‘outsider art’ and ‘art brut’ or ‘raw art’?

Answer:- Outsider art is created by an artist who has no official training but possesses artistic talent and a point of view. Art brut, sometimes known as “raw art,” refers to art in its most basic form or state.

(ii) Who was the “untutored genius who created a paradise” and what is the nature of his contribution to art?

Answer:-  (ii) Nek Chand, an 80-year-old creator-director who constructed the world-famous Chandigarh rock garden, was the “untutored genius who created a paradise”. He sculpted with stone and recycled materials in a ‘outsider art’ style. He created an artistic sculpture out of anything from a tin to a sink to a broken down automobile. ‘Women by the Waterfall’ is one of his most famous works.

Talking about the text

Discuss the following statements in groups of four.

Question:- 1. “The Emperor may rule over the territory he has conquered, but only the artist knows the way within.”

Answer:- Yang and yin are complimentary polarities that have been linked throughout cultures and styles. In Indian culture, God and nature are revered. God is yang, and nature is yin. A combination of two is required to create the world and all of its worldly items and animals.

Question:- 2. “The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.”

Answer:- This expression illustrates how a Chinese painter wants you to enter his head rather than borrow his eyes while viewing his work. This is both a physical and a mental activity. It is a landscape made by the artist to allow the viewer to wander up and down and back via the eyes of the artist. The scenery isn’t real’ and can be reached from any location.

Thinking about language

Question:- 1. Find out the correlates of Yin and Yang in other cultures.

Answer:- Nature and God are respected in Indian culture. God, the creator, is the male part, while nature is the ‘yen’ or female part. This idea is also referred to as ‘Maya’ or ‘Brahma’. The combination of produces the entire world, including all of its things and inhabitants.

Question:- 2. What is the language spoken in Flanders?

Answer:- Three languages are spoken in different areas of Flanders which is modern Belgium are Dutch, French and German.

Working with words

Question:- I. The following common words are used in more than one sense.

Panel

studio

brush

essence

material

 

Examine the following sets of sentences to find out what the words, ‘panel’ and ‘essence’ mean in different contexts.

Question:- 1. (i) The masks from Bawa village in Mali look like long panels of decorated wood.

(ii) Judge H. Hobart Grooms told the jury panel he had heard the reports.

(iii) The panel is laying the groundwork for an international treaty.

(iv) The glass panels of the window were broken.

(v) Through the many round tables, workshops and panel discussions, a consensus was reached.

(vi) The sink in the hinged panel above the bunk drains into the head.

Answer:- (i) boards of decorated wood.

(ii) group of men selected to give a unanimous verdict on a legal matter.

(iii) group of experts.

(iv) window panes.

(v) group discussions.

(vi) a flat board fixed with the hinge.

Question:- 2. (i) Their repetitive structure must have taught the people around the great composer the essence of music.

(ii) Part of the answer is in the proposition; but the essence is in the meaning.

(iii) The implications of these schools of thought are of practical essence for the teacher.

(iv) They had added vanilla essence to the pudding.

Answer:- (i) the most important characteristic of something that makes it what it is.

(ii) the main part.

(iii) practical importance.

(iv) liquid taken from vanilla that contains its smell and taste in very strong form.

Question:- II. Now find five sentences each for the rest of the words to show the different senses in which each of them is used.

Answer:- Material

(i) Most persons today want only material pleasure.

(ii) Raw material for constructing earthquake proof buildings is very expensive.

(iii) Our winter trip to experience the snow in Shimla never materialised.

(iv) The selection committee members felt that Sunil was Test Match material; so they selected him.

(v) Comedy was an important material used by Shakespeare in many of his plays.

Noticing Form

A classical Chinese landscape is not meant to reproduce an actual view, as would a Western figurative painting.

Whereas the European painter wants you to borrow his eyes and look at a particular landscape exactly as he saw it, from a specific angle, the Chinese painter does not choose a single viewpoint.

The above two examples are ways in which contrast may be expressed. Combine the following sets of ideas to show the contrast between them.

Question 1. (i) European art tries to achieve a perfect, illusionistic likeness.

(ii) Asian art tries to capture the essence of inner life and spirit.

Answer:- While European art tries to achieve a perfect illusionistic likeness whereas Asian art tries to capture the essence of inner life and spirit.

 

Question 2. (i) The Emperor commissions a painting and appreciates its outer appearance.

(ii) The artist reveals to him the true meaning of his work.

Answer:- Even though the Emperor commissions a painting and appreciates its outer appearance, it is the artist who reveals to him the true meaning of his work.

Question 3. (i) The Emperor may rule over the territory he has conquered.

(ii) The artist knows the way within.

Answer:- Even though the Emperor rules over the territory he has conquered, it is the artist who knows the way within.

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 11 ENGLISH

NCERT Solutions for Class 11 English (Hornbill)

NCERT Solutions for Class 11 English (Hornbill) 

Poetry

NCERT Solutions for Class 11 English (Writing Skills)

NCERT Solutions for Class 11 English (Snapshots)

NCERT Solutions for Class 11 English (Woven Words)

Short Stories

Poetry

Essay