ALLSOL

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Poem 2 The Laburnum Top

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Poem 2 The Laburnum Top

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Poem 2 The Laburnum Top

 

Find out

 

Question:- 1. What laburnum is called in your language.

Answer:-  In my language hindi, laburnum is called ‘Amaltaas’.

 

Question:- 2. Which local bird is like the goldfinch.

Answer:- Birds which sing melodiously like the goldfinch in India include the Lutino Indian Ringneck , the Asian Koel, the Bulbul, the House Sparrow, the Himalayan Cuckoo, the Swallow and so on.

 

 

Think it out

 

Question:- 1. What do you notice about the beginning and the ending of the poem?

Answer:- The poem begins with a description of the silence and stillness of the laburnum. The poem ends with a return to the laburnum’s silence and nothingness.

 

 

Question:- 2. To what is the bird’s movement compared? What is the basis for the comparison?

Answer:- The movement of the bird is compared to that of a lizard in the poem. The sleek, alert, and abrupt movement with which the bird enters its nest serves as the basis for the comparison.

 

 

Question:- 3. Why is the image of the engine evoked by the poet?

Answer:- The engine is the machine’s source of energy. It is compared to a bird since she too provides energy to her family. A machine can’t work without an engine, and without her, her family can’t thrive.

 

Question:- 4 – What do you like most about the poem?

Answer:- The poem’s simplicity and pictorial presentation appeal to me. The comparison of a bird’s movement to that of a machine and Lizard is done well. Goldfinch chirping and trilling can also be heard.

 

Write your own answer.

 

Question:- 5. What does the phrase “her barred face identity mask” mean?

Answer:-  Because the mother bird is the family’s “engine,” the picture of an engine is invoked. In the same manner as an engine runs a machine, she works to create nourishment for her offspring.

 

 

Note down

 

Question:- 1. the sound words

Answer:- Chirrup, chitterlings, trillings, whistle-chirrup whisperings

 

 

 

Question:- 2. the movement words

Answer:– The movement words from the poem are seeds fallen, sleek as a lizard, enters the thickness, tremor of wings, tree trembles and thrills, flirts out to a branch-end, she launches away.

 

 

 

Question:- 3. the dominant colour in the poem.

Answer:- Yellow

 

 

 

List the following

 

Question:- 1. Words which describe ‘sleek’, ‘alert’ and ‘abrupt’.

Answer:- Sleek – Smooth, Polished, Effortless

Alert – Watchful, Careful, Brisk, Active

Abrupt – Hasty, Quick, Sudden, Rushed

 

Question:- 2. Words with the sound ‘ch’ as in ‘chart’ and ‘tr’ as in ‘trembles’ in the poem.

Answer:- Words with the sound ‘Ch’ – Chirrup, Chitterings.

Words with the sound ‘Tr’ – Tremor, Trillings, Tree, Trembles, Thrills.

 

Question:- 3. Other sounds that occur frequently in the poem.

Answer:- St’ – Still, Startlement, Starts up

‘-ings’ – Chitterings, Wings, Trillings, Whisperings

‘-ill’ – still, till, thrills.

 

NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 11 ENGLISH

NCERT Solutions for Class 11 English (Hornbill)

NCERT Solutions for Class 11 English (Hornbill) 

Poetry

NCERT Solutions for Class 11 English (Writing Skills)

NCERT Solutions for Class 11 English (Snapshots)

NCERT Solutions for Class 11 English (Woven Words)

Short Stories

Poetry

Essay