ALLSOL

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 4 The Old Clock Shop

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 4 The Old Clock Shop

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 4 The Old Clock Shop

Questions

Question:- 1. What made Ray think the visitor was not really a shopper?

Answer:- Ray was deaf and dumb, but he had a superb sense of judgement about people. there was no friendliness in the eyes of the man. Based on his previous interactions with consumers, he realised that the new visitor was neither a shopper nor a customer.

Question:- 2. Why do you think he had come to the shop?

Answer:- I think the visitor had not come to buy anything, perhaps his intention was to loot the cash. As he was in dire need of money.

Question:- 3. How did Ray communicate with him?

Answer:- As Ray was deaf and dumb so he used to communicate with his customers by writing on a notepad. The visitor also had to wrote his reply on paper.

Question:- 4. What do you think the man said to his friend who waited at the door?

Answer:- The man would have said to his friend that the shop owner is dumb and deaf.

Question:- 5. Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?

Answer:- Ray was not a pawnbroker,as he didn’t lend money on interest. He was a person with very kind and helpful nature. He always ready to helped needy person.

Question:- 6. “The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great powers’?

Answer:-  The watch was nothing special and yet had great powers. Here it had ‘great powers’ to pull a person out of a dangerous situation. The visitor got the money he needed without robbing Ray. The kind shopkeeper also escaped any kind of physical injury.

Question:- 7. Do you think the man would ever come back to pick up the watch?

Answer:- Yes, I think the man will soon realize kind and generous act of Ray and soon he will come back to thanks him for his generosity.

Question:- 8. When did “the unfriendly face” of the visitor turn truly friendly?

 Answer:-  The unfriendly face of the visitor turned friendly when he got a fifty dollar note, which was far more than it cost for his ordinary watch. He felt obliged and happy.