ALLSOL

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues

Class 9 Science NCERT Textbook Page 69

Question:- 1. What is a tissue?

Answer:- Tissue is a collection of cells with similar structures that work together to perform a certain purpose.

Question:- 2. What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?

Answer:- Tissues are used in multicellular organisms to give structural and mechanical support as well as allow for labour division.

Class 9 Science NCERT Textbook Page 73

Question:- 1. Name types of simple tissues.

Answer:- There are three forms of simple permanent tissues:-

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma

There are further two types of parenchyma tissue:

  1. Chlorenchyma
  2. aerenchyma 

Question:- 2. Where is apical meristem found?

Answer:- At the growing tips of stems and roots.

Question:- 3. Which tissue makes up the husk of coconut?

Answer:- Sclerenchyma tissue

Question:- 4. What are the constituents of phloem?

Answer:- The following are the components of phloem:

  1. Sieve tubes
  2. Companion cells
  3. Phloem parenchyma
  4. Phloem fibres

Class 9 Science NCERT Textbook Page 77

Question:- 1. Name the tissue responsible for movement in our body.

Answer:- Combination of both the tissues muscular tissue and nervous tissue,  are responsible for movement in our body.

Question:- 2. What does a neuron look like?

Answer:- A neuron is made up of a cell body containing a nucleus and cytoplasm, as well as long thin hair-like components. Each neuron has a single long axon and numerous little, short branching sections known as dendrites. A neuron is a single nerve cell that can be up to a metre long.

Question:- 3. Give three features of cardiac muscles.

Answer:- Three features of cardiac muscles are following:-

  1. Cardiac muscles are involuntary muscles
  2. The cells of cardiac muscles are cylindrical, uninucleate, and
  3. They control the contraction and relaxation of our heart.

Question:- 4. What are the functions of  areolar tissue?

Answer:- Areolar tissue is a type of connective tissue that can be found in animals. It can be found in the bone marrow, between the skin and muscles, and around blood vessels and nerves.

It helps to restore tissues by filling the space inside the organs, supporting internal organs, and filling the space inside the organs.

Exercises

Question:- 1. Define the term “tissue”.

Answer:- A tissue is a collection of cells that are structurally similar and perform the same function.

Question:- 2. How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.

Answer:- Xylem is composed of following given elements:

  1. Tracheids
  2. Vessels
  3. Xylem parenchyma
  4. Xylem fibres

Question:- 3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?

Answer:-

Simple tissue

Complex tissue

These tissues consist of only one type of cells.

These tissues are made up of more than one type of cells.

The cells are more or less similar in structure and perform similar functions.

Different types of cells perform different functions. For example, in the xylem tissue, tracheids help in water transport, whereas parenchyma stores food.

Three types of simple tissues in plants are parenchyma, collenchyma, and sclerenchyma.

Two types of complex permanent tissues in plants are xylem and phloem.

Question:- 4. Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.

Answer:-

Parenchyma

Collenchyma

Sclerenchyma

Cell walls are relatively thin, and the cells in parenchyma tissues are loosely packed.

The cell wall is irregularly thickened at the corners, and there is very little space between the cells.

The cell walls are uniformly thickened, and there are no intercellular spaces.

The cell wall in this tissue is made up of cellulose.

Pectin and hemicellulose are the major constituents of the cell wall.

An additional layer of the cell wall composed mainly of lignin is found.

Question:- 5. What are the functions of the stomata?

Answer:- Tiny pores present on the surface of the leaves are called stomata. They help in transpiration and exchange of gases.

Question:- 6. Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

Answer:-

difference between the three types of muscle fibres

Question:- 7. What is the specific function of the cardiac muscle?

Answer:- (1) Cardiac muscle cells are uninucleated, cylindrical, and branching.

(2) They are uncontrollable muscles.

(3) They contract and release in a repetitive pattern throughout their lives.

(4) Their rhythmic contraction and relaxation helps in the heart’s pumping activity.

Question:- 8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.

Answer:-

Character

Striated muscles

Un-striated muscles

Cardiac muscles

Shape/Structure

Long, cylindrical, non – tapering.

They are un-branched.

Long and tapering.

They are un – branched.

Cylindrical and non – tapering.

They are branched.

Location in body

Hands, legs and skeletal muscles

Wall of stomach, intestine, ureter and bronchi

Heart

Dark and light bands

Present

Absent

Present but less prominent

Question:- 9. Draw a labelled diagram of a neuron.

Answer:-

Draw a labelled diagram of a neuron

Question:- 10. Name the following.

(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.

(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.

(c) Tissue that transports food in plants.

(d) Tissue that stores fat in our body.

(e) Connective tissue with a fluid matrix.

(f) Tissue present in the brain.

Answer:- (a) The epithelial tissue, Squamous epithelium.

(b) Tendon

(c) Phloem

(d ) Adipose tissue

(e ) Blood

(f) Nervous tissue

Question:- 11. Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.

Answer:- (a) Skin :—Striated squamous epithelium

(b) Bark of tree :—Cork, protective tissue

(c) Bone :—Connective tissue

(d) Lining of kidney tubule :—Cuboidal epithelium tisse

(e) Vascular bundle :— Conducting tissue

Question:- 12. Name the regions in which parenchyma tissue is present.

Answer:-  The parenchyma tissue is present in the leaves, fruits, and flowers.

Question:- 13. What is the role of epidermis in plants?

Answer:- The epidermis in plant form a continuous layer with no intercellular gaps. It safeguards the entire plant.

Question:- 14. How does the cork act as a protective tissue?

Answer:- Cork acts as a protective tissue because its cells are dead and densely arranged without any intercellular spaces. They have deposition of suberin on the walls that make them resilient to gases and water.

Question:- 15. Complete the following chart:-

Chapter 6 Tissue Question 15 Answer class 9