ALLSOL

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 13 Sound

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 13 Sound

Exercises

Question:- 1. Choose the correct answer.

Sound can travel through

(a) gases only              (b) solids only

(c) liquids only            (d) solids, liquids and gases.

Answer:- (d) solids, liquids and gases.

 

Question:- 2. Voice of which of the following is likely to have minimum frequency?

(a) Baby girl     (b) Baby boy

(c) A man        (d) A woman

Answer:- (c) A man        

 

Question:- 3. In the following statements, tick ‘T’ against those which are true, and ‘F’ against those which are false.

(a) Sound cannot travel in vacuum. (T/F)

(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F)

(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (T/F)

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. (T/F)

(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (T/F)

(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (T/F)

(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T/F)

Answer:-

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. False
  6. False
  7. True

 

Question:- 4. Fill in the blanks with suitable words.

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called __________.

(b) Loudness is determined by the __________ of vibration.

(c) The unit of frequency is __________

(d) Unwanted sound is called __________ .

(e) Shrillness of a sound is determined by the __________ of vibration.

Answer:-

 (a) Time taken by an object to complete one oscillation is called Time period

(b) Loudness is determined by the Amplitude of vibration.

(c) The unit of frequency is Hertz (Hz).

(d) Unwanted sound is called Noise.

(e) Shrillness of a sound is determined by the Frequency of vibration.

 

Question:- 5. A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its time period and frequency.

Answer:-

ncert solutions for class 8 science chapter 13 sound question 5 answer

Question:- 6. The sound from a mosquito is produced when it vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations per second. What is the time period of the vibration?

Answer:-

ncert solutions for class 8 science chapter 13 sound question 6 answer

Question:- 7. Identify the part which vibrates to produce sound in the following instruments.

(a) Dholak (b) Sitar (c) Flute

Answer:- (a) Dholak :- Stretched membrane

(b) Sitar :- String of sitar

(c) Flute:- Air column

 

Question:- 8. What is the difference between noise and music? Can music become noise sometimes?

Answer:- Unpleasant sounds are called noise whereas sounds which are pleasant to hear are called Music. Yes, when the music is played at high volumes then sometimes it becomes noise.

 

Question:- 9. List sources of noise pollution in your surroundings.

Answer:-

Sources of noise pollution are

(a) Horns of vehicles.

(b) Bursting Firecrackers and loudspeakers.

(c) High volumes of televisions and transistors.

(d)  mixers, grinder and Juicer.

e) Sirens.

 

Question:- 10. Explain in what way noise pollution is harmful to human.

Answer:- A number of health issues like Stress, Headache, Hearing loss, Insomnia, Hypertension, and Anxiety are associated with noise pollution.

 

Question:- 11. Your parents are going to buy a house. They have been offered one on the roadside and another three lanes away from the roadside. Which house would you suggest your parents should buy? Explain your answer.

Answer:- I would advise my parents to buy a house three lanes away from the highway since a house on the highway would be extremely noisy throughout the day and night because of passing automobiles. A house three lanes away, on the other hand, would be significantly quieter since the intensity of noise decreases as the distance between the source and the listener increases.

Question:- 12. Sketch larynx and explain its function in your own words.

Answer:-

ncert solutions for class 8 science chapter 13 sound question 12 answer

Question:- 13. Lightning and thunder take place in the sky at the same time and at the same distance from us. Lightning is seen earlier and thunder is heard later. Can you explain why?

Answer:- The speed of light is more than as compared of the speed of sound. Thus, due to more fast speed of light it reaches us before sound. As a result, lightning is seen earlier and thunder is heard later.