ALLSOL

NCERT Solution for Class 9 English Beehive Chapter 4 Truly Beautiful Mind

NCERT Solution for Class 9 English Beehive Chapter 4 Truly Beautiful Mind

Thinking about the Text

Question:- 1. Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of the paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

(i) Einstein’s equation                                                   [ 9 ]

(ii) Einstein meets his future wife                                  [   ]       

(iii) The making of a violinist                                          [   ]

(iv) Mileva and Einstein’s mother                                   [   ]                                     

(v) A letter that launched the arms race                         [   ]            

(vi) A desk drawer full of ideas                                       [   ]

(vii) Marriage and divorce                                               [   ]

Answer:-

(i) Einstein’s equation                                                   [ 9 ]

(ii) Einstein meets his future wife                                  [ 7 ]       

(iii) The making of a violinist                                          [ 3 ]

(iv) Mileva and Einstein’s mother                                   [ 10 ]                                     

(v) A letter that launched the arms race                         [ 15 ]            

(vi) A desk drawer full of ideas                                       [ 8 ]

(vii) Marriage and divorce                                               [ 11 ]

Question:- 2. Who had these opinions about Einstein?

(i) He was boring.

(ii) He was stupid and would never succeed in life.

(iii) He was a freak.

Answer:-

  • (i) His playmates.
  • (ii) A headmaster.
  • (iii) His mother.

Question:- 3. Explain what the reasons for the following are.

(i) Einstein leaving the school in Munich for good.

(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.

(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.

(iv) What do these tell you about Einstein?

Answer:- (i)  Einstein left Munich’s school for good because he hated the school’s regimentation and frequently argued with his teachers.

(ii) Einstein wanted to study in Switzerland rather than in Munich because Switzerland was a far more liberal place than Munich.

(iii) Einstein seeing in Mileva an ally because he found her a ‘clever creature’. She was very intelligent also.

(iv) These facts indicate that Einstein was an extremely liberal individual who valued freedom. He was a person with his own point of view on life. He had the traits that would make him great in future. And it was through his discoveries that he demonstrated this.

Question:- 4. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

Answer:- Einstein called his patent office desk drawer the “bureau of theoretical physics.” He named it that since he was secretly working on his own physics-related ideas and inventions. Einstein was secretly working on his own theories, and his drawer had all the proof that could uncover the secret.

Question:- 5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

Answer:- Einstein wrote a letter to Franklin D. Roosevelt to warn America that Germany had the capability to produce and operate an atomic bomb, which, if exploded in a port, would destroy the port as well as some surrounding area.

Question:- 6. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?

Answer:- The explosion had caused huge damage on the city. This shocked Einstein much. To stop the arms race, he wrote a public letter to the United Nations. He was concerned that these changes might disturb international peace.

Question:- 7. Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?

Answer:- The world remembers Einstein as a “world citizen” because he worked for peace and democracy across the world and fought for an end to the weapons race.

Question:- 8. Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

[ ] Einstein publishes his special theory of relativity.

[ ] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

[ ] Einstein attends a high school in Munich.

[ ] Einstein’s family moves to Milan.

[ ] Einstein is born in the German city of Ulm.

[ ] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.

[ ] Einstein dies.

[ ] He provides a new interpretation of gravity.

[ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[ ] He works in a patent office as a technical expert.

[ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

Answer:-

[1] Einstein is bom in the German city of Ulm.

[2] Einstein attends a high school in Munich.

[3] Einstein’s family moves to Milan.

[4] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[5] Einstein joins a University in Zurich where he meets Mileva.

[6] He works in a patent office as a technical expert.

[7] Einstein publishes his special theory of relativity.

[8] He provides a new interpretation of gravitation.

[9] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[10] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

[11] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

[12] Einstein dies.