ALLSOL

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 5 A Different Kind of School

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 5 A Different Kind of School

WORKING WITH THE TEXT

A. Put these sentences from the story in the right order and write them out in a paragraph. Don’t refer to the text.

  1. I shall be so glad when today is over.
  2. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess.
  3. I don’t think I’ll mind being deaf for a day — at least not much.
  4. But being blind is so frightening.
  5. Only you must tell me about things.
  6. Let’s go for a little walk.
  7. The other bad days can’t be half as bad as this.

Answer:- Let’s go for a little walk. Only you must tell me about things. I shall be so glad when today is over. The other bad days can’t be half as bad as this. Having a leg tied up and hopping about on a crutch is almost fun, I guess. I don’t think I’ll mind being deaf for a day – at least not much. But being blind is so frightening.

B. Answer the following questions

Question 1. Why do you think the writer visited Miss Beam’s school? (1)

Answer:- The writer had heard a lot about the unique teaching methods of Miss Beam’s school. So he visited there to have a personal experience about the school.

Question 2. What was the ‘game’ that every child in the school had to play? (9)

Answer:-  The ‘game’ that every child in Miss Beam’s school had to play was that For each semester every child had to act as blind, lame, deaf, injured, and dumb for a whole day.

Question 3. “Each term every child has one blind day, one lame day…” Complete the line. Which day was the hardest? Why was it the hardest? (9, 11, 15)

Answer:-  “Each semester every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day, and one dumb day.” The hardest day was the dumb day because the children’s mouths could not be bandaged, so each of them really had to exercise their willpower to remain quiet.

Question 4. What was the purpose of these special days? (5, 9)

Answer:-  The purpose of these special days was to teach the children thoughtfulness and kindness to the misfortune, and to make them a responsible citizens. This kind of games make the children appreciate and understand misfortune.

WORKING WITH LANGUAGE

A. Match the words and phrases with their meanings in the box below.

 

Paragraph numbers

 

1. homesick

2. practically

3. it pains me

4. appreciate

5. thoughtless

6. exercise

7. relief

8. ghastly

(3)

(4)

(7)

(9)

(10)

(11)

(13)

(14)

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 5 A Different Kind of School

Answer:-

  1. homesick :– wanting to be home
  2. practically :– Almost
  3. it pains me :– It hurts me
  4. appreciate :– understanding the difficulties
  5. 5. thoughtless :– not very caring
  6. exercise :– test the strength of
  7. relief :– a welcome change
  8. ghastly :– terrible

B. Re-word these lines from the story:

Question:- 1. I had heard a great deal about Miss Beam’s school.

Answer:- The writer had come to know a lot about the Miss Beam’s school.

 

Question:- 2. Miss Beam was all that I had expected — middle-aged, full of authority.

Answer:- The writer found Miss Beam to be a middle-aged woman who is full of authority.

 

Question:- 3. I went to the window which overlooked a large garden.

Answer:- The author looked out of the window and saw a large garden.

 

Question:- 4. “We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power.”

Answer:-  Miss Beam’s school cannot tied the students’s mouth. They had to use their will power to keep quiet.

C.1. Given below is a page from a dictionary. Look at it carefully and

(i) find a word which means the same as ghastly. Write down the word and its two meanings.

Answer:-  The word which means the same as Ghastly is terrible and its two meanings causing fear, very bad.

(ii) find a word meaning a part of the school year.

Answer:-  Term.

(iii) find a word that means examination.

Answer:-  Test.

C.2. Now make lists of

(i) all the words on the page (plus any more that you can think of) that begin with terr-

Answer:-  Terr: terrace, terrible, terribly, territory, terrify, terror, terrain.

(ii) five words that may follow the last word on the page, that.

Answer:-  That: show, given, after, bring, such, before.

(iii) write down your own meaning of the word thank. Then write down the meaning given in the dictionary.

Answer:-  Thank: To express gratitude to someone for help or service or show kindness.

Read the chapter with us on our Youtube channel. Don’t forget to Like Subscribe and share our Videos. Turn On the Notification bell so that you get notified each time, when we upload content related to your syllabus and class.