- query@allsol.in
- Delhi, India
NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 2 Chapter 2 Flying Together
Let’s Read
Question/ Answer
Question 1. Where did the geese live?
Answer:- The geese lived in leafy branches on top of a tall tree in deep forest.
Question 2. Why did the old bird advise the other birds to destroy the creeper?
Answer:- Because if it would become thick and strong, it could help a hunter to climb up the tree and kill all of them.
Question 3. Why did the geese cry, “Help Help”?
Answer:- Because they were trapped in the hunter’s net.
Question 4. What did the hunter do when he thought that the geese were dead?
Answer:- He threw the dead geese out of the net one by one.
Question 5. Why did the geese pretend to be dead?
Answer:- because the old goose told them that the hunter would not want the dead birds and would set them free.
Question 6. Describe one incident when you got into trouble because you did not do your work on time.
Answer:- Once my mother was going out and asked me to turn off the gas after 3 whistle of pressure cooker, but I forgot and did not do this work on time. Due to pressure it blast off, luckily no casuality happened but I still have to listen scolding for that.
State whether the following statements are True or False.
Answer:-
Listen to the following paragraph.
The Ant and the Dove
On his way home, an ant saw a sparkling fountain. He crawled on to its wall to take a closer look. Suddenly he slipped and fell into the water. He gurgled and panicked and waved his legs in the air. “Help! I can’t swim,” he cried. Luckily, just at that moment, a friendly dove flew by. She saw that the tiny ant was drowning and quickly flew to a nearby tree. She pulled off a leaf and let it glide down to the ant. “Here you are,” she cooed, and flew away.
(Adapted from Aesop’s Fables)
(i) Why do you think the dove helped the ant?
Answer:- The dove helped the ant because she felt pity for her.
(ii) How do you think the ant felt on finding the leaf?
Answer:- I think the ant would have felt thankful to the dove on finding the leaf.
(iii) Have you ever been in trouble like the ant? Did anyone help you?
Answer:- Once when I was too young, I lost my way to home. A kind lady helped me finding my home.
Question 1.Work in pairs.
Ask your friend questions about all the things he does. Use question words such as where, what, how, who, when, why. One is done for you.
Answer:-
Question 2. Answer these questions about yourself.
Question 3. In groups of five discuss what you would do if you were caught in the following situations.
Answer:-
Question 1. The words in the clouds describe something or someone in the story. Name them in the blanks provided. Make sentences of your own with the words given in the clouds.

Question 2. Here are some answers about the given picture.
_______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________ _______________________________________________________
Answer:-
Questiion 3. Fill in the blanks with prepositions such as to, at, off, on, in, into, with One has been done for you.
Answer:-
Question 4. Complete the paragraph with suitable words from the box.
around across with along to after next to into from |
One day, as I was walking ______ the bank of the river, I saw my friend running ______ the field. He was calling my name and waving______ me. I stopped and waited______. sometime he reached where I was standing. He said, “I went all______ the town looking for you. I have some exciting news to share______ you. Do you remember the old house______ the neem tree? Guess who is moving ______ that house? Janak Das, the great magician. Now we can learn lots of magic tricks______ him.”
Answer:-
One day, as I was walking around the bank of the river, I saw my friend running into the field. He was calling my name and waving to me. I stopped and waited. After sometime he reached where I was standing. He said, “I went all around the town looking for you. I have some exciting news to share with you. Do you remember the old house next to the neem tree? Guess who is moving into that house? Janak Das, the great magician. Now we can learn lots of magic tricks from him.
Question 5. Fill in the blanks given below with question words. For example, where do you live?
Answer:-

Answer:-1.
2.