ALLSOL

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 10 Chapter 2 Who Will be Ningthou?

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 10 Chapter 2 Who Will be Ningthou?

Reading is Fun

Question 1:- Name the place in Manipur where the Ningthou and Leima ruled.

Answer:- The land of Kangleipak in Manipur

Question 2:- Why did the people of Kangleipak love their king and queen?

Answer:-  Because the king and queen loved their people and always wanted that they should be happy and live in peace.

Question 3:- Why  did  the  Ningthou  want  to  choose  a  future king?

Answer:- Because his kids were grew up well to rule and he was growing old. 

Question 4:- How did the king want to select their future king?

Answer:- By conducting a horse-racing competition among his three sons ( prince).

Question 5:- What kind of child was Sanatombi?

Answer:- She  was  a  lovely child,  soft  and  beautiful  inside.

Question 6:- Have you ever seen an animal or a bird in pain? What did you do?

Answer:- Yes, once I saw a dog with bleeding head. I was very upset to see the dog in misery. I brought it to my home and gave first aid. He stopped crying only after it got treated with first aid.

 

 

Let’s Listen and Talk

Question 1 :-Where is Manipur on the map of India?

Answer:- Manipur is in the north eastern part of india.

Question 2 :- What language do the people of Manipur speak?

(i) Assamese (ii) Maithailon (iii) Mizo.

Answer:- (ii) Maithailon.

Question 3 :- Who do you think should have been made the future king?

Sanajaoba, the one who jumped through the tree.

Sanayaima, the one who jumped over the tree.

Sanatomba, the one who uprooted the tree.

Why do you think so?

Who was made the future queen and why?

 

Answer:-