ALLSOL

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 10 Chapter 1 Malu Bhalu

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 10 Chapter 1 Malu Bhalu

Reading is Fun

Question 1:-  Where did the polar bear live with her family?

Answer:- The polar bear lived with her family inside an icy lair.

Question 2:- What did Malu learn to do from her parents?

Answer:- Malu learnt fishing and swimming from her parents.

Question 3:- Where did Malu want to travel?

Answer:- Malu wanted to travel beyond the big blue sky.

Question 4:- What was it that Malu’s parents wanted her to learn?

Answer:- Malu’s parents wanted her to learn swimming.

Question 5:- Was Malu scared to swim? Did she learn it easily?

Answer:- Yes, Malu was scared to swim But Yes, she learnt it easily.

Question 6:- Read the last two stanzas of the poem. Whom does ‘she’ stand for in both?

Answer:- ‘She’ stands for Malu in the first stanza. Whereas in the second stanza ‘she’ stands for Malu’s mother.

Question 7:- See the picture shown below and talk about it.

Answer:- Attempt Yourself.

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 10 Chapter 1 Malu Bhalu

True or False

Character Sketch

Malu’s hair was white.                              (T)

brave, strong, hardworking, eager to learn more, smart, caring, impatient, female, affectionate, bold, playful, white, adventurous, clever, young, fearless

1. Malu Bhalu was brave bear.

2. She was very smart too.

3. She was eager to learn more and more.

4. She was very strong and hardworking.

5. She was very affectionate.

6. She was also very bold, fearless and adventurous.

 

Malu knew how to swim.                          (F)

Malu was playing with the penguins.        (F)

Malu was good at catching fish.               (T)

Malu was a brave bhalu.                          (T)

Malu did not love her mother.                  (F)

Malu’s mother was firm.                           (T)

Now write a detailed character sketch of Malu Bhalu.

Malu Bhalu was a female polar bear. She was very brave. She was young but she was clever. She was covered with white hair. She was always eager to learn more and more. She learned how to catch fish easily. She was quick learner hence she learned the art of swimming quickly. She was bold, fearless and adventurous too. 

Let’s Talk

Read the following passage carefully.

One day Meena plucks a mango and brings it home. Her grandmother gives the larger piece to Raju because he is a boy. Meena protests. After all, she brought the mango and she is the elder of the two. She insists she has a greater right over her share. Her father comes to her help and divides the mango equally.

Now answer the questions.

(i) Who brought the mango home?

Answer:- Meena brought the mango home.

(ii) Why did Meena’s grandmother give a larger piece to Raju?

Answer:-  Because he was a boy.

(iii) Who do you think should have got the larger piece?

Answer:- I think both should got equal amount.

  1. Using the following clues write about yourself in the space below — name, place you live in, physical features, habits, likes and dislikes etc.

________________________________________________________

________________________________________________________

________________________________________________________

________________________________________________________

Answer:- My name is Deepika Pandey. I am twelve years old. I live in New Delhi. I am 1.25 metres tall. I have black hair and dark eyes with fair/wheatish complexion. I have white sparkling teeth and sharp nose. I like reading all kind of books. I don’t eat non-veg.

2. What are the things your mother asks you to do?

Things you like to do

________________________

_________________________

_________________________

_________________________

Things you do not like to do

________________________

_________________________

_________________________

_________________________

Answer:-

Things you like to do

Things you do not like to do

Day dreaming

Telling lie

Reading books

I do not like to get up early on a Sunday morning.

Listening Motivational speeches

Quarrelling

 Participating in competition

Keeping Quiet for long

Let’s Write

Malu lived with Malu’s parents in the North Pole. Malu had great fun with Malu’s seagull friends. One day Malu’s father told Malu that the hunters had come to trap Malu Malu’s family. Malu knew how to hide very well. Malu shut Malu’s eyes and curled up like a ball of snow. The hunters searched for Malu and Malu’s family everywhere but in vain.

We can avoid repeating the names by using certain other words in their place. Study the table below.

 

Singular

Plural

person speaking

I, me

we, us

person spoken to

you

you

other persons

he, him she, her

they, them

places, things

it,

 

Now rewrite the above paragraph using words from the above table.

Answer:- Malu lived with her parents in the North Pole. She had great fun with her seagull friends. One day, her father told her that the hunters had come to trap her and her family. She knew how to hide very well. She shut her eyes and curled up like a ball of snow. The hunters searched for her and her family everywhere but in vain.