NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 1 Chapter 1 Ice-cream Man

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 1 Chapter 1 Ice-cream Man

Reading is Fun

Question 1. In which season is ice cream popular?

Answer :-  Ice cream is popular in summer season.

Question 2. Who feels joyful on seeing the Ice-cream Man?

Answer :-   Children feels joyful on seeing the Ice-cream Man.

Question 3. Name the different flavours of ice cream the Ice-cream Man has in his cart.

Answer :-  The different flavours of ice cream the Ice-cream Man has in his cart are Vanilla, strawberry and chocolate.

Question 4. What are the two things that the Ice-cream Man is selling?

Answer :-  The two things that the Ice-cream Man is selling are ice cream and frosty fizz.

Question 5. What is the ice-cream cart compared to in the poem?

Answer :-  The ice-cream cart compared to in the poem with a flower bed.

Let’s Write

Having an ice cream on a hot summer day is exciting and enjoyable.

  1. Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.

_________________________      _________________________

_________________________      _________________________

_________________________       _________________________

Answer:-

  1. ice-skating   2.   Basking in the sun
  2. ice hockey    4   Eating ground nuts, popcorn ,etc.

Question 2. List as many summer activities as you can.

Answer :- 

  1. Play cards
  2. Eating Ice creams and chilly things
  3. River rafting
  4. Wear Cotton Clothes
  5.  Swimming

Question 3: Now group these activities into indoor and outdoor activities.

Answer:- Indoor activities:- Eating ground nuts, popcorn, Eating Ice creams and chilly things, Play cards, Wear Cotton Clothes, Sitting under moving Fan.

Outdoor activities:- Ice-skating, Basking in the sun, Ice hockey, River rafting, Swimming

Say Aloud

Circle the words where you get a zzzzz sound. One is done for you.

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 1 Chapter 1 Ice-cream Man
Word Building
NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 1 Chapter 1 Ice cream Man

What do the following words describe in the poem?

  • joyful   ______________________________________________
  • little   ______________________________________________
  • round   ______________________________________________

Answer:-

  • joyful sight
  • little cart
  • round umbrella

What are the describing words used in the poem for the following?

  • ____________________ mounds
  • ____________________ flavour
  • ____________________ cluster

Answer:-

  • cooling, brown and white mounds
  • Vanilla, chocolate, strawberry flavour
  • Thick cluster

Question 1:- Colour the boxes with the colours of the flavours mentioned in each.

chocolate

vanilla

orange

black currant

strawberry

raspberry

butterscotch

pista

Answer:-

NCERT Solution for class 5 English Marigold Unit 1 Chapter 1 Ice cream Man

Question 2:

Draw and colour your dream ice cream. Describe it using interesting describing words — the colours, the flavours, the size, how it looks, tastes, feels etc.

Answer:-

My dream ice-cream would be very large with different flavours which ultimately would gives it so many colours. It will have many layers of all my favourite flavours in it. It will be hugely massive in size. It will be very deliciously soft to eat. Right on the top would be the strawberry flavour which is my most favourite.

Question 3:

Have you ever eaten kulfi, the ice cream from North India? The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence.

 

____ He scoops out the kulfi on a plate.

 

____ Then he pours some sweet syrup over it and serves it.

 

____ The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.

 

____ He arranges some falooda around it.

Answer:-

 

He scoops out the kulfi on a plate.

 

  Then he pours some sweet syrup over it and serves it.

 

 The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.

 

 He arranges some falooda around it.