ALLSOL

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Question 1. Fill in the blanks in the following

  • (i) Artificial magnets are made in different shapes such as __________, __________ and ____________.
  • (ii) The Materials which are attracted towards a magnet are called________.
  • (iii) Paper is not a ______ material.
  • (iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ___________.
  • (v) A magnet always has __________ poles.

Answer:-

  • (i) Artificial magnets are made in different shapes such as bar magnet, horseshoe magnet, and cylindrical magnet.
  • (ii) The Materials which are attracted towards a magnet are called magnetic material.
  • (iii) Paper is not a magnetic material material.
  • (iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of magnet.
  • (v) A magnet always has two poles.

 

Question 2. State whether the following statements are true or false:

  • (i) A cylindrical magnet has only one pole.
  • (ii) Artificial magnets were discovered in Greece.
  • (iii) Similar poles of a magnet repel each other.
  • (iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
  •  (v) Bar magnets always point towards North-South direction.
  • (vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.
  • (vii) Rubber is a magnetic material.

Answer:-

  1. i) False
  2. ii) False
  3. iii) True
  4. iv) False
  5. v) True
  6. vi) True
  7. vii) False

 

Question 3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Answer:- Iron might have been used to make some part of it.

 

Question 4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Answer:-

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets question 4

Question 5. Write any two properties of a magnet.

Answer:– Two properties of a magnet are:-

  1. It attract few material like – iron, cobalt, nickel.
  2. It has two poles and its like poles repel whereas unlike poles attract each other.

 

Question 6. Where are poles of a bar magnet located?

Answer:-  The poles of a bar magnet located on its two ends.

 

Question 7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?

Answer:-  We will suspend the bar magnet freely in air with the help of a thread, when it will still the end pointing to the north direction will be the north pole of the magnet.

 

Question 8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

Answer:-

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets question answer

Question 9. How is a compass used to find directions?

Answer:-When the compass is kept at the place where we want to know the directions after showing some movements when its needles come to rest they indicates north-south direction. By keeping this as a reference we can also find east and west directions.

 

Question 10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed affects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.

Answer:-

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets question 10