ALLSOL

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 1. Fill in the blanks :

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.

(b) An electric cell has _______________ terminals.

Answer:-

(a) A device that is used to break an electric circuit is called switch

(b) An electric cell has two terminals.

 

Question 2. Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

(c) Electric current can pass through a sheet of thermo Col.

Answer:-

(a) Electric current can flow through metals. ( True )

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.  ( False )

(c) Electric current can pass through a sheet of thermo Col.  ( False )

 

Question 3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.

Answer:- The bulb would not glow in the arrangement shown in figure because one end of the screw driver is an insulator i.e bad conductor of electricity.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Question 4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 1

Question 5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Answer:- The purpose of using an electric switch is to complete or break the circuit. Some electrical gadgets that have switches built into them are fan, cooler, television, AC, etc.

Question 6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of safety pin we use an eraser?

Answer:- No, the bulb will not glow if instead of safety pin we use an eraser, as eraser is an insulator.

Question 7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

Answer:- No, the bulb will not glow as both the wire are connected to only one terminal.

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 2

Question 8. Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

Answer:- Since the bulb begins to glow it means that the object must be a conductor which allows the current to flow and completes the circuit.

 

Question 9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Answer:- The rubber gloves are insulator which don’t allow the current flow and don’t complete the circuit and hence protect the electrician from getting shock.

 

Question 10. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Answer:-  The plastic or rubber covers on the tools like screwdrivers and pliers are insulator which don’t allow the current flow and don’t complete the circuit and hence protect the electrician from getting shock.