ALLSOL

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 5 Tansen

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 5 Tansen

NCERT Solutions for Class 6 English A Pact With The Sun Chapter 5 Tansen

Questions

Question:- 1. Why did Swami Haridas say Tansen was ‘talented’?

Answer:- Swami Haridas and his disciples were once travelling through the forest.  Tansen frightened them by roaring like a tiger from behind a tree. Swami Haridas got impressed by his skill and called him ‘talented’.

Question:- 2. Why did Akbar ask Tansen to join his court?

Answer:-  Akbar was very impressed by singing skill, so he asked Tansen to join his court.

Question:- 3. How do we know that Akbar was fond of Tansen? Give two reasons.

Answer:-  Tansen became the Emperor’s favourite. Akbar used to go to Tansen’s house to listen to him practice music also Tansen was frequently called by the Emperor to perform at any time of the day.

Question:- 4. What did the other courtiers feel about Tansen?

Answer:- Tansen’s popularity made his fellow courtiers jealous. They had made up their minds to destroy Tansen in some way.

Question:- 5. (i) What happens if Raga Deepak is sung properly?

Answer:- When Raga Deepak is sung properly, the air and surroundings get so hot that the singer would be burnt to ashes.

 (ii) Why did Tansen’s enemies want him to sing the Raga?

Answer:- Some courtiers of were jealous of Tansen’s popularity and soon they became his enemies. They wanted him to sing Raga Deepak so that he would die from of heat.

Question:- 6. Why did Tansen agree to sing Raga Deepak?

Answer:- Tansen agreed to sing it as he dared not disobey the king.  Second, he wanted to show his music abilities.

Question:- 7. (i) What steps did he take to save himself?

Answer:- Tansen took two steps for his safety.  He pleaded the king for some time. After that, he taught Raga Megh to his daughterSaraswati, and her friend, Rupvati. 

 (ii) Did his plan work? How?

Answer:- (ii)Yes, Tansen’s plan worked. His singing heated up the air. The lamps were lit by flames that shot up out of nowhere.  At the same moment, the two females began singing Raga Megh. Suddenly the  rains came down and saved Tansen’s life

Are you interested in music? Do you like classical music? Name a few distinguished Indian musicians.

Do it Yourself