ALLSOL

NCERT Solution for Class 7th English Honeycomb Chapter 2 A Gift of Chappals

NCERT Solution for Class 7th English Honeycomb Chapter 2 A Gift of Chappals

Comprehension Check

Page No. 22

Question:- 1. What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard?

Answer:- Meena shares the secret of the kitten that they found in front of their house in the morning and have kept hidden it in the backyard behind a thick bush.

Question:- 2. How does Ravi get milk for the kitten?

Answer:- Ravi brings milk from the kitchen claiming that he was feeling hungry. He even consumes most of it to prove grandmother that he was indeed hungry. He then brings the glass in the backyard and empties it in the coconut shell.

Question:- 3. Who does he say the kitten’s ancestors are? Do you believe him?

Answer:- The kitten’s ancestors, according to Ravi, were the Pallava kings’ lion, the Mahabalipuram Rishi-Cat, which bears the Pallava dynasty’s symbol. No, I don’t believe what he says.

Question:- 4. Ravi has a lot to say about M.P.Poonai. This shows that

(i) he is merely trying to impress Mridu.

(ii) his knowledge of history is sound.

(iii) he has a rich imagination.

(iv) he is an intelligent child.

Which of these statements do you agree/disagree to?

Answer:- Ravi has a lot to say about Poonai, the Member of Parliament.

This demonstrates that he has a solid understanding of history, a vivid imagination, and is a bright child.

Question:- 5. What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendran?

Answer:- Mridu was surprised, and Mahendran was terrified, by the sound of Lalli’s violin.

Comprehension Check

Page No. 28

Question:- 1. The music master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that expresses this idea.

Answer:- The notes of the music-master seemed to float up and fit neatly into the melody’s visible tracks.

Question:- 2. Had the beggar come to Rukku Manni’s house for the first time? Give reasons for your answer.

Answer:-  No, the beggar has been visiting Rukku Manni for the past week. The beggar himself verifies this, claiming that Rukku Manni’s kindness has allowed him to survive for a week.

Question:- 3. “A sharp V-shaped line had formed between her eyebrows.” What does it suggest to you about Rukku Manni’s mood?

Answer:- The V-shaped line indicates that Rukku Manni was angry and preparing to lash out at the children.

Working with the Text

Question:- 1. Complete the following sentences.

(i) Ravi compares Lalli’s playing the violin to

____________________________________________________

____________________________________________________

Answer:- derailing of a train going off track.

(ii) Trying to hide beneath the tray of chillies, Mahendran

____________________________________________________

Answer:- tipped a few chillies over himself.

(iii) The teacher played a few notes on his violin, and Lalli

____________________________________________________

____________________________________________________

Answer:- stumbled behind him on her violin

(iv) The beggar said that the kind ladies of the household

____________________________________________________

____________________________________________________

Answer:- have been very generous and helped him survive for a week

(v) After the lesson was over, the music teacher asked Lalli if

____________________________________________________

____________________________________________________

Answer:- she had seen his chappals

Question:- 2. Describe the music teacher, as seen from the window.

Answer:- The music teacher was a weak man. With his back to the window, he was sitting in front of Lalli. He sported a shaved head and a fringe of oiled hair around his ears. He sported a vintage tuft.

He had a gold chain around his neck and a diamond ring on his finger. He was dressed in a dhoti with a golden border. His huge foot was trapped on the floor, and his scrawny toe was pounding on it.

Question:- 3. (i) What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?

Answer:- The children were shown the beggar’s feet. Mridu realised he didn’t have the money to buy chappals since he had pink blisters on his bare feet.

 (ii) What does she suggest to show her concern?

Answer:- The beggar was a source of concern for Mridu. She suggested giving the beggar an old pair of chappals.

Question:- 4. “Have you children…” she began, and then, seeing they were curiously quiet, went on more slowly, “seen anyone lurking around the verandah?”

(i) What do you think Rukku Manni really wanted to ask?

Answer:- Rukku Manni wanted to know what the kids had done with their chappals.

 (ii) Why did she change her question?

Answer:- She changed the question after observing the children’s serious and quiet attitude. She was convinced that the chappals had something to do with the kids.

 (iii) What did she think had happened?

Answer:- She thought the children would have hidden the chappals away somewhere.

Question:- 5. On getting Gopu Mama’s chappals, the music teacher tried not to look too happy. Why?

Answer:- The music teacher tried not to smile because he wanted to appear as though his chappals were priceless. Despite the fact that he liked Gopu Mama’s new chappals.

Question:- 6. On getting a gift of chappals, the beggar vanished in a minute. Why was he in such a hurry to leave?

Answer:- I believe the beggar wanted to go as soon as possible because he didn’t want to lose the chappals that had been given to him. His feet were blistered and he desperately needed the chappals.

Question:- 7. Walking towards the kitchen with Mridu and Meena, Rukku Manni began to laugh. What made her laugh?

Answer:- She was thinking about what she would answer to Gopu Mama if he asked about the chappals. She worried how he would react if he found out that the chappals had been presented to the music master.

Working with Language

 

  1. Read the following sentences.

(a) If she knows we have a cat, Paati will leave the house.

(b) She won’t be so upset if she knows about the poor beggar with sores on his fect.

(c) If the chappals do fit, will you really not mind?

Notice that each sentence consists of two parts. The first part begins with ‘if ’. It is known as if-clause.

Rewrite each of the following pairs of sentences as a single sentence. Use ‘if ’ at the beginning of the sentence.

(a) Walk fast. You’ll catch the bus.

If you walk fast, you’ll catch the bus.

(b) Don’t spit on the road. You’ll be fined.

If you spit on the road, you’ll be fined.

 

  • (i) Don’t tire yourself now. You won’t be able to work in the evening.
  • (ii) Study regularly. You’ll do well in the examination.
  • (iii) Work hard. You’ll pass the examination in the first division.
  • (iv) Be polite to people. They’ll also be polite to you.
  • (v) Don’t tease the dog. It’ll bite you.

Answer:-

  1. If you tire yourself now, you won’t be able to work in the evening.
  2. If you study regularly, you’ll do well in the examination.
  3. If you work hard, you’ll pass the examination in first division.
  4. If you are polite to people, they’ll be polite to you.
  5. If you tease the dog, it’ll bite you.

 

 

 

 

  1. Fill in the blanks in the following paragraph.

Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I _________ (go) out, I _________ (miss) the lovely Sunday lunch at home. If I _________  (stay) for lunch, I _________ (miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

Answer:- Today is Sunday. I’m wondering whether I should stay at home or go out. If I go out, I will miss the lovely Sunday lunch at home. If I stay for lunch, I will miss the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I’ll go out and see the film, only to avoid getting too fat.

 

 

 

 

 

  1. Complete each sentence below by appropriately using any one of the following: if you want to/if you don’t want to/if you want him to

(i) Don’t go to the theatre_____________________________.

(ii) He’ll post your letter_____________________________.

(iii) Please use my pen_____________________________.

(iv) He’ll lend you his umbrella_____________________________.

(v) My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor__________________________.

(vi) Don’t eat it _____________________________.

Answer:-

  1. if you don’t want to
  2. if you want him to
  3. if you want to
  4. if you want him to
  5.  if you want him to
  6. if you don’t want to