ALLSOL

NCERT Solution for Class 7th English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

NCERT Solution for Class 7th English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket

 

Comprehension Check

Question:- 1. Cricket is originally a/an

(i) Indian game.

(ii) British game.

(iii) international game.

Mark the right answer.

Answer:- (ii) British game.

 

 

Question:- 2. “There is a historical reason behind both these oddities.” In the preceding two paragraphs, find two words/phrases that mean the same as ‘oddities’.

Answer:-

  1. peculiarities
  2. curious characteristic

 

 

Question:- 3. How is a cricket bat different from a hockey stick?

Answer:- A cricket bat is supposed to be flat and thick, but a hockey stick is designed to be curved at the bottom.

 

 

Comprehension Check

Question:- 1 Write True or False against each of the following sentences.

(i) India joined the world of Test cricket before Independence._____

(ii) The colonisers did nothing to encourage the Parsis in playing cricket.__

(iii) Palwankar Baloo was India’s first Test captain.___

(iv) Australia played its first Test against England as a sovereign nation.___

Answer:-  (i) True

(ii) True

(iii) False

(iv) False

 

 

 

Comprehension Check

Question:- 1. A ‘professional’ cricket player is one who makes a living by playing cricket. Find the opposite of ‘professional’ in the last paragraph.

Answer:- Amateur

 

 

 

Question:- 2. In “the triumph of the one-day game”, ‘triumph’ means the one-day game’s

(i) superiority to Test cricket.

(ii) inferiority to Test cricket.

(iii) achievement and success over Test cricket.

(iv) popularity among viewers.

Mark the right answer.

Answer:- (iv) popularity among viewers.

 

 

 

Question:- 3. “…the men for whom the world is a stage”.

(i) It refers to the famous cricket fields in the world.

(ii) It means that there are many cricket playing countries in the world.

(iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

Mark the right answer.

Answer:- (iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

 

 

 

Working with the Text

Question:- 1. Name some stick-and-ball games that you have witnessed or heard of.

Answer:- Hockey, golf, Polo, squash.

 

 

 

Question:- 2. The Parsis were the first Indian community to take to cricket. Why?

Answer:- The first Indian community to take up cricket was the Parsis. It was due to their desire to do business with the British.

 

 

Question:- 3. The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former. What does ‘a happy ending’ refer to?

Answer:- The win of the Parsi Cricket Team over the Bombay Gymkhana in 1889, four years after the foundation of the Indian National Congress, is referred to as a happy ending.

 

 

Question:- 4. Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.

Answer:- Yes, television is responsible for cricket’s popularity. By bringing cricket to villages and small towns, it has broadened the game’s appeal.

Children in these areas might now learn the game by watching international matches and imitating their favourite cricketers.

 

 

Question:- 5. Why has cricket a large viewership in India, not in China or Russia?

Answer:- Because cricket is not played in communist nations like China and Russia, it attracts a smaller audience. India is one of the oldest cricket-playing countries in the world, which contributes to the sport’s massive domestic audience.

 

 

Question:- 6. What do you understand by the game’s (cricket) ‘equipment’?

Answer:- Bat, ball, stumps, and bells are some of the accessories that are used in the game. Protective equipment such as pads, helmets, and gloves are worn while playing cricket.

 

 

Question:- 7. How is Test cricket a unique game in many ways?

Answer:- Test cricket is unique game in that it can last five days and still end in a tie. No other game takes even half as long to complete. A 90-minute football match is played.

Even nine innings of baseball is less than the time it takes to complete a one-day match.

 

 

Question:- 8. How is cricket different from other team games?

Answer:- Cricket differs from other team sports for a variety of reasons. The length of a cricket pitch, for example, is defined as 22 yards. The shape, on the other hand, is not. It can be either an oval or a circular pitch. The pitch dimensions are stated in the majority of the other games.

 

 

Question:- 9. How have advances in technology affected the game of cricket?

Answer:- Cricket has gotten safer as a result of technological advancements. The quality of the protective gear has improved. Metal and synthetic materials are now used in cricket helmets, making them easier to transport. Vulcanized rubber is used for the pads and gloves.

 

 

Question:- 10. Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways.

Answer:- Answer: Cricket has changed with the passage of time. It grew safer with the advancement of technology. It grew in popularity as a result of the media and television coverage. New forms have also been developed, including as T20.

 

 

 

Working with Language

Question:- 1. Wordsearch

  • Twelve words associated with cricket are hidden in this grid.
  • Six can be found horizontally and the remaining six vertically.
  • Two words have been found for you.

Clues to the hidden words are given below.

Horizontal : six deliveries, four runs, attacked while out of arena, no result, stumps, fielder to the off side of the wicketkeeper

Vertical : stumps flying, back to the pavilion, a lofty one, mid-air mishap, not even one out of six, goes with bat

Answer:-

 

 

Question:- 2. Add -ly to the italicised word in each sentence. Rewrite the sentence using the new word. See the examples first.

  • He runs between wickets as if his legs were stiff. He runs between wickets stiffly.
  • Why did the batsman swing the bat in such a violent manner? Why did the batsman swing the bat so violently?

(i) It is obvious that the work has not been done in a proper way.

(ii) He made the statement in a firm manner.

(iii) The job can be completed within a week in an easy way.

(iv) You did not play in a serious manner, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem in a cheerful manner.

Answer:- (i) It is obvious that the work has not been done properly.

(ii) He made the statement firmly.

(iii) The job can be completed within a week easily.

(iv) You did not play seriously, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem cheerfully.

 

 

Question:- 3. Use the following phrases appropriately in place of the italicised words in the sentences given below.

as a matter of fact

we had better

see to it

by accident

as well

    

 

(i) Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here without planning.

(ii) Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me also.

(iii) Everybody thought I had composed the poem. The truth is my younger sister did it.

(iv) The doctor told the patient to make sure that he took his pills on time.

(v) It will be better for us to plan our trip before setting out.

Answer:- (i) by accident

(ii) as well

(iii) as a matter of fact

(iv) see to it

(v) we had better

 

 

 

Speaking and Writing

Question:- 1. Complete each of the following words using gh, ff or f. Then say each word clearly after your teacher.

 

(i) e__ ort

(ii)__ act

(iii) con__ess

(iv) lau__ ing

(v) enou__

(vi) hal__

(vii) scru__

(viii) rou__

(ix) sti__ly

(x) di__erence

(xi) sa__ety

(xii) __lush

 

Answer:-

(i) effort

(vii) scruff

(ii) fact

(viii) rough

(iii) confess

(ix) stiffly

(iv) laughing

(x) difference

(v) enough

(xi) safety

(vi) half

(xii) flush

 

 

Question:- 2. Write two paragraphs describing a bus ride to watch a cricket match in a village. Use the following points. Add some of your own.

  • two-hour journey by bus
  • an old and crowded bus
  • friendly passengers
  • visit to a village fair where the match is to be played
  • the match between two village teams
  • makeshift stumps, rough pitch and a rubber ball
  • the match was enjoyable, but the trip was tiring

Answer:- I went on a trip to a village to watch a cricket match last weekend. The bus travel took two hours. The contest had piqued my interest. I was going to be in the audience for the first time. Although the bus was ancient and full, the people were pleasant.

 

It was a trip to a rural fair where a cricket match was scheduled to take place. The match would be contested by two local teams. Makeshift stumps, a rubber ball, and a bat were among the paraphernalia. The pitch was a bit of a slog. It was an excellent match. Both teams performed admirably. We all had a great time. We arrived late at night. The game was fantastic, but the journey was exhausting.