Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 7 Fair Play

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 7 Fair Play

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 7 Fair Play

A.Match the sentences under I with those under II.

I

  1. Jumman and Algu were the best of friends.
  2. Jumman’s aunt transferred her property to him.
  3. The aunt decided to appeal to the
  4. Algu was unwilling to support the aunt.
  5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as’head

II

  1. He believed that his friend would never go against him.
  2. She wanted justice.
  3. In the absence of one, the other took care of his family.
  4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
  5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.

Answer :

  1. Jumman and Algu were the best of friends——3. In the absence of one, the other took care of his family.
  2. Jumman’s aunt transferred her property to him.——-4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
  3. The aunt decided to appeal to the panchayat ——-2. She wanted justice.
  4. Algu was unwilling to support the Aunt. ——5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.
  5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.———1. He believed that his friend would never go against him

B.Who says this to whom and why?

  1. “My wife knows best how to run the house.”
  2. “But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair?”
  3. “What have you to say in your defence?”
  4. “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me.”
  5. “Victory to the panchayat. This is justice.”

Answer:

  1. Jumman says these words to his aunt. He wanted to get rid of his aunt. He did not want to give her any allowance.
  2. The old aunt says these words to Algu Chowdhry. Algu was unwilling to give his judgement against his best friend.
  3. Algu said these words to Jumman when he occupied the seat of the head He was keen to do justice.
  4. Sahu said this to Algu Chowdhry. Algu had sold his bullock to Samjhu Sahu. The bullock died because Sahu overworked and underfed the animal. When Algu demanded his money, Algu dishonestly refused to pay him a penny.
  5. Jumman was the head He could easily give his verdict against Algu. But the seat of panch made him fair and just. He asked Sahu to pay the money to Algu. At this Algu shouted with joy and welcomed the fair judgement.

C. Answer the following questions.

Question 1. “Then the situation changed.” What is being referred to? (2)

Answer:- The situation being referred to is Jumman and his family’s behaviour towards his aunt. After the transfer of property, Jumman forgot his promise to look after his old aunt. He as well as his wife began to ill-treat her.

 

Question 2. When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest? (3)

Answer:- When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house she suggested that Jumman should give her a monthly allowance, so that she could set up a separate kitchen for her.

Question 3. What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them? (4)

Answer:- The villagers gave mixed reaction when the aunt explained her case to them. Some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife.

 

Question 4. Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch? (6)

Answer:- Jumman was happy over Algu’s nomination as head Panch because Algu was his best friend and he knew that he would not give any judgement that went against him.

Question 5. “God lives in the heart of the Panch.” the aunt said. What did she mean? (6)

Answer:- The aunt meant that a person in the seat of a judge becomes fair and just like God. Everyone is equal for him. Hence, he cannot do injustice to anyone.

Question 6. What was Algu’s verdict as head Panch? How did Jumman take it? (7, 8)

Answer:- He asked Jumman to pay a monthly allowance to his aunt or else he would have to return her property back to her. Jumman was very upset at this judgement and he began to consider Algu as his enemy.

 

Question 7. Algu found himself in a tight spot. What was his problem? (9)

Answer:- Algu was worried because one of his fine pair of bullocks died and he sold the other to Samjhu Sahu. Sahu was supposed to pay the price of the bullock within a month, but he refused to pay as the bullock died within a month.

 

Question 8. Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch? (12, 13)

Answer:- Algu was upset because after Algu’s verdict in favour of Jumman’s aunt, Jumman was not his friend anymore. He knew that Jumman would take his revenge.

 

Question 9. What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it? (14, 15)

Answer:- Jumman’s verdict was that Sahu should pay Algu the price of the bullock. He said that Algu could not be blamed for the bullock’s death. Algu was extremely happy at the verdict. He began to shout that it was the victory of the Panchayat.

Question 10. Which of the following sums up the story best?

  • (i) “I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship.”
  • (ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”
  • (iii) “The voice of the Panch is the voice of God.”

Give a reason for your choice

Answer:-  “Let no one deviate from the path of justice and truth for the sake of friendship or enmity.” This sums up the story best because the one who occupies the position of a judge becomes fair and free. He has to give fair judgement irrespective of his personal feelings.

WORKING WITH LANGUAGE

A. Replace the italicised portion of each sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required.

look after

swallow

make it up

keep mum

go into

ease one’s conscience

as ill luck would have it

 

a tight spot

take chances

my heart sank

 

1.The best way to avoid an unnecessary argument is to remain silent.

Answer:- The best way to avoid an argument is to keep mum.

 

2.Unfortunately, the train I was trying to catch was cancelled.

Answer:- As ill luck would have it, the train I was trying to catch was cancelled.

 

3.He has been told not to take risks while driving a car through a crowded street.

Answer:- He has been told not to take chances while driving a car through a crowded street.

 

4.The patient needs to be properly taken care of.

Answer:- The patient needs to be properly looked after.

 

5.Why don’t the two of you end your quarrel by shaking hands?

Answer:- Why don’t the two of you make it up by shaking hands?

 

6.I was in a difficult situation till my friends came to my rescue.

Answer:- I was in a tight spot till my friends came to my rescue.

 

7.When I saw a pile of dirty dishes, I felt very disappointed.

Answer:- When I saw a pile of dirty dishes, my heart sank.

 

8.I will examine the matter carefully before commenting on it.

Answer:- I will go into the matter carefully before commenting on it.

 

9.They criticised him in the meeting but he accepted without protest all the criticism.

Answer:- They criticised him in the meeting but he swallowed all the criticism.

 

10.It will free me from worry to know that I had done nothing wrong.

Answer:- It will ease my conscience to know that I had done nothing wrong.

B. Look at the following phrases and their meanings. Use the phrases to fill in the blanks in the sentences given below.

set up — put in place or start

set aside — save or keep for a particular purpose

set down — write or record

set out — start on a journey

set in — begin and seem likely to continue

  1. Why don’t you ————————————— your ideas on paper?
  2. A fund has been ————————————— for the soldiers’ families.
  3. We should ————————————— a little money every month.
  4. You should buy some woollens before winter ——————— .
  5. They ———————————— on the last stage of their journey.

Answer:- 1. Why don’t you set down your ideas on paper?

  1. A fund has been set up for the soldiers’ families.
  2. We should set aside a little money every month.
  3. You should buy some woollens before winter set in .
  4. They set out on the last stage of their journey.

DICTATION

Your teacher will speak the words listed below. Write against each a word of opposite meaning.

Examples: liquid solid

                 :hard soft

  1. old         Young/New
  2. wet        Dry
  3. open     Close
  4. blunt    Sharp
  5. forget   Remember

Ncert Solution for Class 6 English Honey Suckle Chapter 7 Fair Play in Video Format

WHAT ELSE YOU'LL GET HERE

On this website you will get the latest study materials, as well as updated news and all relevant information for all boards of educations, college admissions, entrance exams, and Government job Exams..Here on this page you can get direct link for  NCERT  Book, NCERT Solutions, CBSE Latest Sample Papers, Previous Years Question Papers, CBSE Updated Syllabus, Detailed Chapters of Grammar, Essays, Letters, Applications, Updated Date Sheet of all classes , Results of board classes and CBSE & NCERT Related current NEWS on daily basis, which are important for teachers as well as for students. 

Our Motivational Quotes for school board duty section is appreciated by many of our permanent users.  By clicking on the link provided below you will  directly land  on that page , from where you can Read books of all subjects as well as can download it too. NCERT BOOKS and NCERT SOLUTIONS in both JPG and PDF form are available.

Read our Latest blog section to get updates about school related stuffs.

Those who are planning to crack Govt jobs exams can check our Banking exams preparation section, SSC exams preparations section, Daily current affairs section and Vedic maths section for quick and complete preparation.